Het immuunsysteem
Om je immuunsysteem te kunnen helpen is het nodig om er iets van te weten. Je leest hier over de verschillende niveaus van het immuunsysteem en hoe belangrijk de slijmvliezen zijn, zoals bijvoorbeeld de darmen. De tips bevestigen het voedingsadvies. Als je dat nog niet hebt, kan je het aanvragen. Vraag het voedingsadvies aan.
Schrijf je nu in voor het Starttraject als je meer wil weten over spijsvertering, nutriënten, beweging, ademhaling en het herkennen en oplossen van klachten.
Het immuunsysteem zorgt dat een groot aantal cellen en moleculen samenwerken om pathogenen te weren. Het is een verdedigingssysteem om indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden.
Aspecifieke afweer, eerste- en tweedelijns immuunsysteem
De aspecifieke afweer is in te delen in een eerstelijns afweer en een tweedelijns afweer. En houdt alle vormen van afweer in, die het lichaam tot zijn beschikking heeft tegen elke pathogeen.
De huid is de eerste barrière waar pathogenen mee te maken krijgen. In de huid zitten openingen. Deze openingen zijn zwakke plekken in de defensieve functie van de huid. Achter deze openingen zitten de slijmvliezen. Ogen, neus, mond, vagina, anus zijn de belangrijkste zwakke plekken in de defensie van de huid en zijn daarom voorzien van slijmvliezen. In het slijm van de slijmvliezen blijven de pathogenen plakken en worden daar vervolgens verwijderd door de macrofagen. Ongeveer 80% van ons eerstelijns verdedigingssysteem vindt plaats in de slijmvliezen. Een gezonde slijmvliesbarrière is dus zeer belangrijk voor het hele immuunsysteem.
De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora noodzakelijk. De darmflora heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het biedt bescherming tegen pathogenen. De darmflora creëert een milieu waarin pathogenen zich niet thuis voelen. Ook voedselvertering is een belangrijke functie van de darmflora. De darmflora helpt de vertering met behulp van enzymen en produceert lactase voor vertering van melkproducten. Daarnaast produceert de darmflora korte keten vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de barrières. De darmflora verlaagt de pH waardoor pathogenen moeilijker kunnen overleven en calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen. Wanneer de darmflora optimaal is vormt deze een laag in de darmen die optimale bescherming biedt voor het binnendringen van pathogenen.
Het derdelijns, verworven immuunsysteem
Dit is het adaptieve immuunsysteem en wordt ook het specifieke immuunsysteem genoemd. Als je besmet bent met een pathogeen en je overleeft het, dan ben je de rest van je leven meestal immuun voor deze specifieke pathogeen. Dit gegeven ligt ten grondslag aan vaccineren. Het adaptieve immuunsysteem heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen (bij een infectie bij mensen ongeveer 7 tot 10 dagen) en zal op den duur evolueren tot een zeer specifieke afweer. Het geheugen onderdeel is uniek aan het adaptieve immuunsysteem. Het derdelijns afweersysteem kan een specifieke aanval van één pathogeen tegelijk oplossen.
Hoe weet je of je immuunsysteem het goed doet?
Dit zijn symptomen voor een mogelijk verzwakt immuunsysteem:
- Vermoeidheid
- Allergieën, astma en eczeem
- Vatbaar voor infecties
- Wondjes genezen langzaam
- Vaak verkouden
- Kans op auto immuunziekten
- Veel stress
- Droge slijmvliezen zoals een droge neus en droge ogen
- Geen goede ontlasting
- Verhoging, maar geen koorts
- Huidproblemen en uitslag
Zorg goed voor jezelf
Door goed voor jezelf te zorgen kan je je immuunsysteem versterken. Uit het ‘GAPS’ boek (Gut and Psycology Syndrome), door Natasha Campbell-McBride hierbij tips.
De top 10 om je immuunsysteem te helpen:
- Verse dierlijke vetten, uit vis, kip en eieren (vooral de dooier)
- Koudgeperste oliën: olijf-, vis, noten en zadenolie
- Uien en knoflook
- Vers geperste groente- en (niet te veel) fruitsappen
- Eet verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, dille, koriander, lenteui en bieslook
- Probiotische supplementen en gefermenteerde voeding
- Contact met dieren, zoals honden, katten en paarden. Huisdieren hebben een positief effect op het immuunsysteem van kinderen
- Zwemmen in schone en natuurlijk wateren zoals meren, rivieren en de zee
- Buiten bewegen in de frisse lucht
- Verstandig genieten van de zon
De top 10 om je immuunsysteem tegen te werken:
- Suiker en alles waar Suiker in zit
- Bewerkte koolhydraten, zoals koek, ontbijtgranen, brood en pasta
- Bewerkte vetten, zoals margarine, vloeibare bakvetten en pakjes
- Gebrek aan goede eiwitten uit vis, eieren, kip, wild vlees, noten en zaden
- Chemicaliën zoals wasmiddelen, verzorgingsproducten, pesticiden en verf
- Slechte straling van computers, wifi, tv en telefoon
- Medicijnen zoals antibiotica, antidepressiva en pijnstillers
- Gebrek aan frisse lucht en beweging
- Gebrek aan zonlicht
- Een steriele omgeving en te weinig contact met micro-organismen
Wat kan jij doen om je immuunsysteem te versterken?
Maak een afspraak voor het Starttraject om kennis op te doen om je eigen voedingskeuzes te maken.
Bronnen voor deze blog:
Boek: Gut and Psycology Syndrome, Dr. Natasha Campbell-McBride MD, MmedSci (neurology), MmedSci (nutrition) 2010
Websites: