Als de eerstelijns barrières, huid en slijmvliezen zwak zijn, kunnen pathogenen gemakkelijk naar binnen en raakt het immuunsysteem overbelast. Daardoor ontstaat chronische insulineresistentie, waardoor er constante behoefte aan suiker is en te weinig energie voor de andere belangrijke systemen ontstaat. Gevolg daarvan is dat vermoeidheid ontstaat en te weinig energie om de huid te repareren.
Om dit te verhelpen moeten de barrières gesloten worden, het immuunsysteem moet ondersteund en gekalmeerd worden en de ontstekingen worden opgelost. We kunnen het systeem schoonmaken en rust geven door niet vaak eten en buiten te bewegen in de groene natuur. Zelfzorg en natuurlijke prikkels toevoegen zoals koude en warmte. En vis eten en van de zon genieten om te helen.
De barrière van het immuunsysteem
De huid is de eerste barrière waar pathogenen mee te maken krijgen. In de huid zitten openingen, dit zijn zwakke plekken in de defensieve functie van de huid. Achter deze openingen zitten de slijmvliezen. Ogen, neus, mond, vagina, anus zijn de belangrijkste zwakke plekken in de defensie van de huid en zijn daarom voorzien van slijmvliezen. In het slijm van de slijmvliezen blijven de pathogenen plakken en worden daar vervolgens verwijderd door macrofagen. Ongeveer 80% van ons eerstelijns verdedigingssysteem vindt plaats in de slijmvliezen. Een gezonde huid- en slijmvliesbarrière is dus zeer belangrijk voor het hele immuunsysteem.
De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora noodzakelijk. De darmflora heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het biedt bescherming tegen pathogenen, de darmflora creëert een milieu waarin pathogenen zich niet thuis voelen. Ook voedselvertering met behulp van enzymen is een belangrijke functie van de darmflora. Daarnaast produceert de darmflora korte keten vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de barrières. De darmflora verlaagt de pH waardoor pathogenen moeilijker kunnen overleven en calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen. Wanneer de darmflora optimaal is vormt deze een laag die bescherming biedt tegen het binnendringen van pathogenen.
Insulineresistentie
Als er een chronische ontsteking in het lichaam is, dan wordt het immuunsysteem geactiveerd om de ontsteking op te lossen. Het immuunsysteem heeft hier veel energie voor nodig. Andere cellen van het lichaam zullen insulineresistent worden om zo veel mogelijk suiker is beschikbaar te stellen voor het immuunsysteem. Als het immuunsysteem lang actief is, dan kan de insulineresistentie chronisch worden. Door insulineresistentie blijft er ook onbestemde suiker in het lichaam over, hierdoor ontstaan laaggradige ontstekingen waardoor het immuunsysteem chronisch geactiveerd wordt en minder goed reageert op andere pathogenen en verstoringen.
Energie
De organen hebben een lichaamsgewicht en een energieverbruik, deze twee staan vaak niet in verhouding. In onderstaand overzicht zie je hoe de lever ongeveer 2% van het lichaamsgewicht is en 300 kcal per dag gebruikt. De volgorde van de organen geeft aan welke de meeste en welke de minste energie verbruikt per dag. Je ziet dat huid en botten onderaan staan, deze zijn dan ook als laatste aan de beurt als er een energietekort is. De brede rode balk bij het immuunsysteem geeft aan hoeveel energie het immuunsysteem verbruikt als het overmatig actief is. Het immuunsysteem hoort overdag te rusten (behalve als we eten of drinken of ons verwonden) en ‘s nachts hoort het geactiveerd te zijn om zijn werk te doen en alle schade te herstellen.
Afbeelding 1: Uit Word Weer Mens van Leo Pruimboom, pagina 50
Plan van aanpak
Dit kunnen we doen om het te herstellen:
- Eten volgens het voedingsadvies
- Verse dierlijke vetten, uit vis, kip en eieren (vooral de dooier)
- Koudgeperste oliën: olijf-, vis, noten en zadenolie
- Uien en knoflook eten
- Eet verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, dille, koriander, lenteui en bieslook
- Probiotische supplementen en gefermenteerde voeding
- Contact met dieren, zoals honden, katten en paarden. Huisdieren hebben een positief effect op het immuunsysteem van kinderen
- Zwemmen in schone en natuurlijk wateren zoals meren, rivieren en de zee
- Buiten bewegen in de frisse lucht
- Verstandig genieten van de zon
- Kippenbottenbouillon maken
Dit kunnen we vermijden:
- Suiker en alles waar Suiker in zit
- Bewerkte koolhydraten, zoals koek, ontbijtgranen, brood en pasta
- Bewerkte vetten, zoals margarine, vloeibare bakvetten en pakjes
- Chemicaliën zoals wasmiddelen, verzorgingsproducten, pesticiden en verf
- Slechte straling van computers, wifi, tv en telefoon
- Medicijnen zoals antibiotica, antidepressiva en pijnstillers
- Een steriele omgeving en te weinig contact met micro-organismen
Neem contact op voor persoonlijke begeleiding, dan gaan we samen aan de slag!