Vitaminen
Over co-enzym Q10
Voedingsbron: vlees (vooral orgaanvlees), gevogelte, vis, noten, donkergroene groenten zoals broccoli en spinazie, pinda’s, pistache, walnoten, sesamzaad, hazelnoten, olijfolie, avocado, peterselie, zoete aardappel, boekweit, haring, tonijn, boter en eidooier.
CoQ10
- Verschillende termen worden gebruikt om naar dezelfde stof te verwijzen, namelijk Q10, Co-enzym Q10, CoQ10, vitamine Q, ubiquinol en ubiquinon. De meest voorkomende termen zijn Q10 en Co-enzym Q10. Het woord ubiquinon komt van het Latijnse woord "ubiquitus", wat "overal aanwezig" betekent. Dit is een passende naam voor een stof die in bijna elke cel in het lichaam voorkomt. Q10 is een van de weinige co-enzymen in het lichaam, die enzymen ondersteunt om hun functie in het lichaam uit te voeren.
Geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld
- Co-enzym Q10 is een bioactieve, vetoplosbare stof die door het menselijk lichaam wordt aangemaakt voor energieproductie in de mitochondriën en als antioxidant. CoQ10 bestaat in twee vormen, ubiquinon en ubiquinol. Ubiquinol is de biologisch actieve vorm, terwijl ubiquinon de geoxideerde vorm is. Het lichaam kan ubiquinon omzetten in ubiquinol, maar dit proces kan verstoord zijn.
Belangrijke rol bij de energieproductie
- CoQ10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in elke cel en heeft een gunstig effect op het verouderingsproces. Het vermindert DNA-schade en vrije radicalen in het lichaam, wat helpt bij het voorkomen van ouderdomsziekten en rimpelvorming. Daarom wordt CoQ10 vaak toegevoegd aan anti-rimpelcrèmes. CoQ10 komt voor in zowel dierlijke als plantaardige producten.
Gevolg van tekort of gebrek aan Q10
- Vermoeidheid, hart en bloedvaat problematiek en veel vrije radicalen. Statines blokkeren de aanmaak van Q10, dus bij gebruik van statines kan het noodzakelijk zijn om Q10 te suppleren.