Insulineresistentie verminderen met voeding

Een duidelijk teken dat je in meer of mindere mate insulineresistent bent, is als je vaak ‘moet’ eten en geen maaltijd over kan slaan of als je onverzadigbaar bent. Je krijgt dan een kort lontje of wordt duizelig of trillerig. Heb je altijd iets te eten in je tas? Een reepje of een appel, dan kan dat een teken zijn dat je insulineresistent bent. Heel veel mensen hebben insulineresistentie, misschien wel de helft van de mensen. Als je insulineresistentie hebt en je verandert je levensstijl niet, dan heb je kans dat het verergert, totdat het diabetes type 2 is.

De klachten die je een signaal geven zijn

  • geen maaltijd over kunnen slaan
  • vermoeidheid na de maaltijd
  • duizeligheid
  • spijsverteringsproblemen
  • jicht
  • menstruatieproblemen
  • wazig zien
  • stemmingswisselingen
  • concentratieproblemen
  • minder goed geheugen 
  • behoefte aan zoet
  • hongergevoel tussen de maaltijden of 's nachts
  • trillen, licht in het hoofd, kort lontje
  • hoofdpijn
  • chronische vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • concentratieproblemen, besluiteloosheid, geheugenzwakte
  • huilbuien, neiging tot piekeren, woede aanvallen
  • depressieve gevoelens, angsten

Je kan insulineresistentie in lichte en zwaardere mate hebben. Je kan ook tijdelijk en functioneel insulineresistent zijn. Door je levensstijl aan te passen, kan je lichaam het vaak oplossen en in ieder geval verbeteren. Je merkt dit in je energieniveau en je voelt je beter als het is opgelos

Wat is insulineresistentie en hyperinsulinemie

Het is heel belangrijk voor je lichaam om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden. Het bloedsuikergehalte of de bloedglucose is de hoeveelheid glucose die in het bloed aanwezig is. Om de bloedsuiker op het juiste niveau te houden maakt de alvleesklier twee hormonen aan: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om de bloedsuiker te verhogen. Als je lichaam veel insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel goed te houden, dan moeten de cellen ook veel insuline verwerken. Als er meer insuline aanwezig is in het lichaam, dan de cellen kunnen verwerken, zal de cel zich resistent maken om zich te beschermen. De pancreas gaat dan meer insuline produceren om dit probleem te corrigeren waardoor de insuline waarden stijgen. Als dit niet wordt opgemerkt, dan kan de pancreas overbelast raken en de hyperinsulinemie overgaan in diabetes type II.

Normale bloedsuikerwaarden

De bloedsuikerwaarde (nuchter gemeten), ligt tussen de 4 en de 5,6 mmol/l. Bij gezonde mensen schommelt de bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l (net na een maaltijd). Hyperinsulinemie komt vaak voor bij personen met een hoge bloeddruk en de taille/heup ratio is ook een graadmeter, vrouwen die een taille/heup omvang ratio hebben die groter is dan 0,8 en mannen groter dan 1 hebben vermoedelijk hyperinsulinemie. 

Gevolgen van een te hoge bloedsuikerwaarde en hyperinsulinemie

Complicaties bij diabetes hebben te maken met de suiker die overmatig in het lichaam aanwezig is, zo slippen de dunste aderen dicht en is de doorbloeding niet meer goed, denk aan de wonden aan de voeten en hart- en vaatziekten. De zenuwen kunnen signalen niet meer goed doorgeven, waardoor je de pijn van de wondjes die op de voet ontstaan, niet voelt. De ogen lopen schade op. De maag- en darm signalen van de zenuwen, worden niet meer goed doorgegeven, waardoor spijsvertergingsproblemen ontstaan. De nieren beschadigen en kunnen daardoor minder goed filteren, waardoor afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Het heeft invloed op de hersenen, met als gevolg meer kans op bijvoorbeeld alzheimer en depressie.

Mensen met hyperinsulinemie hebben heel vaak honger en vooral na een maaltijd. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden en triglyceriden. Het kan het totale hormonale evenwicht verstoren, waardoor vrouwen PMS, overgangsklachten, depressie of PCOS kunnen ontwikkelen. En door het tekort aan suiker en de verstoring van de hormonen werkt ook het immuunsysteem minder goed.

Oorzaken van insulineresistentie

Vaak eten en veel granen, suiker, bewerkte producten eten werkt insulineresistentie in de hand. Een ontevreden levensstijl met stress uit de gedachten en met weinig beweging ook. En het hebben van lekke barrières, zoals huid en darmen heeft ook invloed.

13 tips om insulineresistentie op te lossen

  1. Pas je voedingspatroon aan
  2. Eet 2 of 3 keer per dag
  3. Als je eet, eet je een volledige maaltijd met koolhydraten (uit groente en fruit), eiwitten en gezonde vetten
  4. Beweeg regelmatig gedurende elke dag, door bijvoorbeeld elk uur een minuut krachttraining te doen
  5. Maak van elke dag, de leukste dag van je leven
  6. Doe dingen waar je van geniet
  7. Doe ‘s morgens een wandeling voor het eten
  8. Probeer eens yoga (bijvoorbeeld met een video op youtube)
  9. Eet onbewerkt eten
  10. Maak het zelf
  11. Eet zoveel mogelijk biologisch
  12. Eet gevarieerd
  13. Vermijd: suiker, bewerkte voeding, snacks, langer dan een half uur stilzitten, zuivel en granen (zoals brood en pasta)

Wil je er nu mee aan de slag? Volg dit 10-stappenplan

  1. Vraag het voedingsadvies aan
  2. Doe boodschappen bij een natuurwinkel
  3. Kies groente, fruit, noten, eieren, biologische kip en olijfolie
  4. Plan je eerste maaltijd van de dag
  5. Beweeg voor de maaltijd, een wandeling of een minuut krachttraining
  6. Bereid je volledige maaltijd met liefde
  7. Geniet van je maaltijd
  8. Kauw goed
  9. Eet ongeveer 5 uur tussen de maaltijden niets (bouw dit rustig op, als je eerst een half uur verlengd en dan een uur en dan steeds een beetje langer, is het leuker om te doen)
  10. Verheug je op de volgende maaltijd en zorg dat je de ingrediënten in huis hebt

Neem contact op voor persoonlijke begeleiding, dan gaan we samen aan de slag!


Neem contact op



N.B.: Dit blog gaat over Diabetes type 2 en niet over type 1. Diabetes 1 is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem keert zich tegen de eilandjes van langerhans (dat zijn de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier). Dat is een ander werkingsmechanisme.

Bronnen: 

Diabetisfonds
Orthokennis
Bloedsuikermeten